Titan? Ano!

Titan. Většině lidí se při uslyšení tohoto slova vybaví velký Saturnův měsíc o průměru 5150 km, v současnosti často zmiňovaný s možným výskytem života a nebo chemický prvek Ti s atomovým číslem 22, hojně zastoupený v zemské kůře. Jedná se o kov s vynikajícími vlastnostmi, dobře upotřebitelnými v moderních technologiích. Vyznačuje se nízkou váhou, tvrdostí, mimořádnou odolností, vynikajícími antikorozními vlastnostmi, výbornou vodivostí tepla atd. Dávno pryč je doba, kdy technologie využití titanu podléhaly státnímu tajemství a tento kov byl využívaný pouze v kosmickém a leteckém průmyslu. Současné technologie a moderní metalurgie nám nyní umožňují se s titanem setkávat v běžném životě, například v lékařství, šperkařství a nebo jako se součástí moderního nádobí.

Ano, titanové nádobí nebylo běžnou kuchyňskou výbavou našich babiček a možná proto se nyní dožíváme vyššího věku. Kdo se chce stravovat podle zásad zdravé výživy, připravovat si doma chutná jídla se zachovanou nutriční hodnotou, je pro něj titanové nádobí jednou z možností. Jeho používání nám přináší spoustu výhod. Titan své vlastnosti přenáší ve formě maximální odolnosti povrchu proti otěru. Nejenže lze takové nádobí umývat prakticky čímkoliv, ale i při samotném vaření se nemusíte obávat použít kovové náčiní. Dále titanové nádobí vyniká vysokou nepřilnavostí. Kromě snadné údržby nám to přináší zejména možnost přípravy dietních a zdravých jídel, díky minimální potřebě oleje. Toto moderní nádobí také splňuje požadavky 21. století na nižší energetickou náročnost. Titan, jako dobrý vodič tepla, zajišťuje jeho rychlou a rovnoměrnou distribuci po povrchu. Vlastně zde vyvstává otázka, proč si svojí kuchyň nevybavit právě tímto způsobem? Jedná se o cenově dostupnou alternativu, práce v kuchyni nás přenese do nového století a konec konců, dá se v tom uvařit jak kakao, tak nejsložitější kulinářské speciality. Myslím, že i babička by nakonec řekla ANO.